top of page

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

            Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2018, από ομάδα εργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), και υπό την αιγίδα της, καταρχάς, στα πλαίσια της διοργάνωσης της Διημερίδας με θέμα «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ. Η συμβολή του θεσμού στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την εφαρμογή των σχεδίων. Δυνατότητες και κίνδυνοι από την επανενεργοποίηση του με τις διατάξεις του ν. 4495/2017.» στις 30 & 31.3.2018, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα).

            Ο θεσμός της ΜΣΔ, κατά το μέρος που έχει κριθεί ότι βρίσκεται εντός συνταγματικών πλαισίων, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, στην προστασία του πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος, καθόσον, αποτελεί, ήδη από το 1979 τον αποκλειστικό τρόπο αποζημίωσης των ιδιοκτητών διατηρητέων ακινήτων, μνημείων, και ακινήτων εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων και από το 2001 εναλλακτικό προς τον χρηματικό, τρόπο αποζημίωσης σε είδος, των ιδιοκτητών ακινήτων που καθορίζονται ή δεσμεύονται ως κοινόχρηστοι χώροι.

            Πλην όμως, ήδη από το 1994 οι διαδοχικοί νόμοι που αφορούσαν την ΜΣΔ (ν. 880/1979, ν. 2300/1995 και ν. 3044/2002) έχουν κριθεί, ως προς βασικές διατάξεις τους, ότι αντιτίθενται στις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24, διαμορφώνοντας πάγια νομολογία του Σ.τ.Ε., έως και την αναστολή των διατάξεων του ν. 3044/2002 που αφορούσαν την πραγματοποίηση ΜΣΔ από βαρυνόμενο σε ωφελούμενο ακίνητο, ήδη από το 2007. Έτσι, υφίσταται σήμερα μείζον πολεοδομικό και κοινωνικό πρόβλημα, κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων, μην εκπληρώνοντας άλλωστε την συνταγματική επιταγή για την διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την διασφάλιση κοινόχρηστων χώρων.

            Αναγνωρίζοντας αυτό το δυσχερές πλαίσιο, στοχεύσαμε στην μελέτη, στην γνωστοποίηση των ζητημάτων και στην αρωγή για την επανενεργοποίηση του θεσμού της ΜΣΔ, ενόψει, της παραπάνω περιγραφόμενης σημασίας του για την κοινωνία, κρίσιμη χρονική συγκυρία της πρόσφατης

            Έτσι, βασική επίσημη πράξη εξωτερίκευσης, που αποτέλεσε άλλωστε και την αφορμή για την δημιουργία του παρόντος ιστότοπου, είναι η διοργάνωση Επιστημονικής Διημερίδας με θέμα «Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης. Η συμβολή του θεσμού στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την εφαρμογή των σχεδίων. Δυνατότητες και κίνδυνοι από την επανενεργοποίηση του με τις διατάξεις του ν. 4495/2017.», που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαρτίου 2018, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα), από το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (ΕΜΠ-ΣΠΕ), την ΕΛΛΕΤ, και την Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας (ΕΕΔΙΠΟΧ).

            Στην εν λόγω εκδήλωση, επιχειρείται, καταρχάς να εξετασθεί ολιστικά ο θεσμός με την διεξοδική ανάλυση των επιμέρους ζητημάτων του (πολεοδομικών, νομικών, κοινωνικών, επιχειρησιακών κ.λπ.). Περαιτέρω δε, φιλοδοξούμε, την σύνθεση των παραπάνω και την έναρξη ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου, με στόχο την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας και συναίνεσης, όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων για τα εν λόγω ζητήματα, μερών και φορέων (διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαστικών και νομικών, τεχνικού κόσμου, ιδιοκτητών τίτλων κ.λπ.) ώστε να εξασφαλιστούν οι βέλτιστες συνθήκες για την ταχεία ενεργοποίηση και εύρυθμη λειτουργία του θεσμού,

            Σε αυτό το πλαίσιο, και προς υποστήριξη των στόχων της παραπάνω Διημερίδας, αποφασίσαμε την δημιουργία του εν λόγω ιστότοπου, ως σημείο αναφοράς: Επιστημονικό, αναλυτικά για τις επιμέρους θεματικές της ΜΣΔ (νομοθεσία, νομολογία, βιβλιογραφία, σύνδεσμοι κ.λπ.) με την προσθήκη λειτουργίας αναζήτησης βάσει λημμάτων και θεματικών - Ενημερωτικό, καταγράφοντας την σχετική επικαιρότητα - και - Συμμετοχικό παρέχοντας την δυνατότητα σχολιασμού, έναρξης και συμμετοχής σε συζητήσεις για τα θέματα αυτής (forums).

            Περαιτέρω, όμως, ο εν λόγω ιστότοπος θα συνεχίσει την λειτουργία και την ενημέρωση του και μετά την διοργάνωση της παραπάνω Διημερίδας, ευελπιστώντας, αφενός μεν, να υποστηρίξει το έργο κάθε ενδιαφερόμενου για την ΜΣΔ (διοίκησης, τεχνικού και νομικού κόσμου, ακαδημαϊκής κοινότητας, θεσμικών φορέων, ιδιοκτητών τίτλων ΜΣΔ, κ.λπ.), αφετέρου δε, να διαδραματίσει καίριο ρόλο στον δημόσιο διάλογο που θεωρούμε επιβεβλημένο και δεδομένο να διεξαχθεί για τους τρόπους επανενεργοποίησης του θεσμού.

ΑΡΧΕΙΑ

the team
bottom of page